Informatie over biofeedback en elektrostimulatie

Bekkenfysiotherapie m.b.v biofeedback en elektrostimulatie

De behandeling bij de bekkenfysiotherapeut bestaat uit het verbeteren van de functie van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren liggen helemaal onder in de buikholte en vormen de steun voor de organen in het onderste deel van het bekken: blaas, baarmoeder/vagina en endeldarm. Deze bekkenbodemspieren bestaan uit 3 lagen spieren en zijn belangrijk voor het ophouden van de urine en ontlasting. Door een goede functie van deze spieren kun je zelf bepalen wanneer je naar de wc gaat, je kunt het daardoor dus ophouden. Daarnaast moeten deze spieren ook volledig kunnen ontspannen om de urine en ontlasting goed kwijt te kunnen raken.

Het probleem met deze spieren is dat je ze niet kunt zien zoals je de spieren van je armen en benen wel kunt zien. Ook kun je de bekkenbodempieren niet aanraken en voelen, ze liggen immers helemaal verscholen. Hoe moet je dan weten wat je doet met deze spieren?

Ze kunnen b.v. te slap zijn maar ze kunnen ook te gespannen zijn. Beiden kunnen problemen opleveren. Daarom gebruikt de bekkenfysiotherapeut biofeedback.

Wat is biofeedback?

Het woord zegt het eigenlijk al: je krijgt feedback, je krijgt informatie terug.

Met behulp van een kleine, smalle elektrode met 24 sensoren (4 rijen van 6) die in de anus wordt geschoven kan er precies gemeten worden en zichtbaar gemaakt worden wat je doet met de bekkenbodemspieren. Dit is belangrijk want dan kan er specifiek getraind worden met bepaalde spierlagen die bv niets doen of spierlagen die te gespannen zijn.

De bekkenbodemspieren waaronder we ook de kringspier verstaan moeten een goede maximale kracht hebben maar ook een goede duurkracht. Daarnaast is de timing en de coördinatie van die spieren ook belangrijk. Dit wordt geoefend in zijlig, zit en in staande positie om zoveel mogelijk het dagelijkse leven na te bootsen.

Wat is elektrostimulatie?

Als er spieren zijn die nauwelijks iets doen dan kunnen die spieren gestimuleerd worden. Dit wordt gedaan m.b.v. dezelfde elektrode die gebruikt wordt bij de biofeedback. Via de 24 sensoren kunnen bepaalde delen van spieren geactiveerd worden m.b.v. stroom. Welke delen gestimuleerd moeten worden is voor iedere persoon verschillend en dus instelbaar naar behoefte. De stroom voelt als een prikkeling en is niet pijnlijk. Door het oefenen m.b.v. de stroom kunnen de spieren sneller weer actief en sterk worden en kan ook de normale bewegingsrange van de spieren weer hersteld worden.

Zowel de behandeling met biofeedback als met elektrostimulatie is niet pijnlijk.